Sjeničko jezero-Uvac

Uvačko jezero (Sjeničko jezero) je najprivlačnije jezero od svih na reci Uvac najpre zbog prelepih meandara koji su nastali potapanjem kanjona Uvca 1979. godine za potrebe hidroelektrane Uvac. Ovi meandri su nešto što zaista treba videti a upravo zbog njih ovo jezero je verovatno i najlepše u Srbiji.

Jedinstveni meandri

Jezero je uklješteno između planina Zlatar i Javor. Nalazi se na nadmorskoj visini od 985 metara i prostire se zrakasto u nekoliko rukavaca u dužini od 27 kilometara, nizvodno od Sjenice, u podnožju Lupoglava do brane hidroelektrane Uvac između sela Akmačići i Bukovika. Jezero formira reka Uvac a pripomaže mu i reka Vapa koja se nešto niže uliva u jezero.

Obilazak možete izvesti plovidbom jezerom ili pešačenjem obodom kanjona. I jedno i drugo su sjajni načini da vidite ovo mesto i predstavljaju svojevrsne doživljaje.

Kamp Markova ravan

Najbolje mesto za pristup jezeru je kamp Markova ravan(na google maps ukucajte “sretkouvac”, na 8 kilometara od Sjenice. Iz Sjenice se kreće putem ka Kušićima i Ivanjici. Na 7.5 kilometara od Sjenice, sa asfaltnog puta se preko mosta odvaja makadam koji kreće uz brdo Kandića krš. Na prevoju se levo odvaja zemljani put koji se spušta još 1.5 kilometara prema kampu na samoj obali Uvačkog jezera,na google maps upisati”sretkouvac” i doci cete direktno kod nas.

Ako ste raspoloženi za plovidbu jezerom, u kampu možete nas kontaktirati na +381646305575 i rezervisati mesto. Plovidba vam omogućava da iz neposredne blizine vidite meandre i nekoliko veoma zanimljivih pećina (Ušačka, Ledena i Bezdan). Sigurno ćete primetiti i beloglave supove, orlove koji su postali zaštitni znak ovog jezera. Stene po obodu jezera su njihovo prirodno stanište.

Beloglavi sup

Ako se odlučite za pešački obilazak, nećete imati tako blizak kontakt sa jezerom ali ćete zato imati neverovatan pogled na ceo sistem meandara, peštersku visoravan, Zlatar i Javor.

Postoji mogucnost prevoza dzipovima i kombi prevozom do vidikovca Molitva,za vise informacija pozovite na:+381646305575.

Pešačka staza počinje od kampa i kreće se nizvodno, desnom obalom jezera sve do vidikovca podno vrha Molitva koji je jedno od najboljih mesta sa kojih se vide meandri Uvca. Dužina staze je 4.5 kilometara, a ukupan uspon je 378 m.


Staza je odlično uređena, lako je prohodna, i nema mogućnosti da se zabunite i zalutate. Visinska razlika između najviše i najniže tačke na stazi je oko 100 m, ali zbog uvala između brda ukupan uspon je skor četiri puta veći. Ipak, sama staza je srednje naporna. Ovome doprinosi i to što je na svakom koraku nešto zanimljivo tako da se prave česte stanke zbog razgledanja i fotografisanja. Računajte da vam za odlazak do vidikovca treba oko 2 sata hoda, dok je povratak nešto kraći.


Na samom početku staze prelazi se potok, a tu je napravljena i česma od starog drveta neobičnog oblika. Na kampu se mozete odmoriti,popiti kafu,sok i probati Sjenički bred-sir,sudzuk,prstutu i ostale domace proizvode.Mogucnost organizacije rucka na kampu(sač,rostilj,kotlić,itd..)Za vise informacija pozovite na:+381646305575

Nedugo zatim u nastavku puta proći ćete pored velikog visećeg pešačkog mosta koji premošćava Uvačko jezero i sastavlja sela na dve obale.
Kada predjete preko viseceg mosta stizete u selo Lopize,gde je postoji prva skola napravljena u zapadnoj Srbiji.

Kada krenete dalje prema Molitvi, već sa sledećeg brda videćete lep mali zaliv i na njemu drvenu kućicu. Pored kućice se nalazi još jedan izvor vode.

Sa ovog brda se silazi u klisuru Mrčkog potoka koja je obrasla šumom koja pruža odličan hlad u vreme letnjih vrućina. Preko potoka se prelazi drvenim mostićem koji je tu izgleda više ugođaja radi nego što je zaist apotreban. Potok možete i da prekoračite. Ipak, najviše će vas oraspoložiti uređeno odmorište u hladovini.

Nakon odmora kreće malo jači uspon. Kada izbijete iz šume na čistinu s jedne strane ćete imati vidik na Devojačku stenu, a sa druge na Uvačko jezero. Nemojte ovde odmah upeti da se penjete stazom. Odmah po izlasku na čistinu odvaja se jedna stazica levo koja silazi na samu obalu jezera. Nije daleko a itekako se isplati sići do jezera zarad fotografisanja.

Staza dalje vodi jačim usponom pored devojačke stene koja dominira ovim predelom. Na njoj ćete videti i nekoliko pećinskih otvora nastalih u vreme kada je Uvac još uvek bio u začetku svog posla stvaranja kanjona.

Nakon Devojačke stene, staza se nakratko spušta u malu uvalu a zatim penje na uređeni vidikovac na početku meandara Uvca. Ovde se možete odmoriti i nazreti šta vas tek čeka na daljem putu. Od ovog vidikovca nadalje je uglavnom stalni, blag uspon do pod sam vrh Molitva. Sve vreme su menadri izloženi vašem pogledu i svakako nećete žuriti već ćete uživati u svakom koraku.

Od Molitve, staza se spušta pored zaseoka Nišavići ka vidikovcu koji je postavljen na samu ivicu stene, iznad završetka meandara. Odavde se odlično vide svi meandri, a ako se dovoljno dugo zadržite pridružiće vam se beloglavi sup.

Ledena pecina


Naspram molitve na samom nivou jezera vide se ulazi u ušačku i ledenu pećinu. Sasvim sigurno ćete videti neki čamac koji će ploveći meandrima ući i u ove pećine.

Kamp Markova ravan(google maps “sretkouvac”)

Ako ste se lepo organizovali, umesto dva sata, za dolazak na Molitvu možete potrošiti i mnogo više vremena u opuštenom lunjanju i razgledanju.

Povratak sa Molitve je istom stazom nazad do kampa. Silazak traje nešto kraće jer je manje uspona, a nije ništa manje zanimljiv jer vam daje mogućnost da još jednom sagledate sve zanimaljivosti. Povratak ne mora da bude peške. Ako se dogovorite sa čamdžijama, može neko da vas sačeka na jezeru ispod Molitve, tako da se vratite čamcem i vidite meandre iz oba ugla.


Dzipovi i Kombi prevoz

Opisana staza je od kampa do vidikovca pristupačna samo za pešake. Za one koji bi da vidikovac posete dzipovima i kombi prevozom neka pozovu na broj:+381646305575,za vise informacija.

× How can I help you?